وقتشه با تپق زدن خداحافظی کنی!

وقتشه با تپق زدن خداحافظی کنی!

 فهرست دسترسی سریع

مقدمه

اغلب ما در مواقعی هنگام صحبت کردن تپق زده‌ایم و کلمه یا جمله‌ایی را به اشتباه تلفظ کرده‌ایم حال اینکه چون نمی‌دانستیم باید چه کاری انجام دهیم خجالت کشیدیم و اعتماد به نفسمان را از دست می‌دادیم، اما یک خبر خوب برایتان دارم و آن این است که دیگر قرار نیست این شرایط ادامه داشته باشد و با خواندن این مقاله تکنیک هایی را یاد خواهید گرفت تا کمتر تپق بزنید پس حتما تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

 

حتما شما هم هنگام صحبت یا کنفرانس تپق زده اید شرایط خوبی نیست و حس بدی در آن لحظه به شما دست می‌دهد و شاید دیگر نخواهید درجمع صحبت کنید و مهم تر اینکه ممکن است خیلی از فرصت هایی که باعث رشد شما می‌شوند را از دست بدهید و ترسی که از تپق زدن در جمع یا جاهای دیگر پیدا می‌کنید در ذهنتان بماند اما دیگر زمان آن رسیده است تا با تپق زدن خداحافظی کنید.

 

 نکته مهم اینکه: درمورد خودتان فکر منفی نکنید اینکه ممکن است مشکلی داشته باشید که تپق می زنید یا اطرافیانتان به دلیل عدم آگاهی از این موضوع اینکه یک امر طبیعی است به شما برچسب خوبی نزنند و شما نباید تحت تاثیر حرف هایشان قرار بگیرید چرا که باید بدانید شما هیچ مشکل خاصی ندارید و این یک امر طبیعی است که همه افراد آن را دارند.

 

اما قبل از اینکه سراغ اصل مطلب و پاسخ سوال بروید به این سوال مهم در ذهن خود پاسخ دهید: به نظرتان می‌شود اصلا تپق نزد؟

پاسخ: خیر، اما می شود آن را کنترل کرد و آن را به حداقل رساند.

 

بخش اول: تپق‌زدن چیست؟

 

 باید بدانید تپق یک واکنش طبیعی در بدن ما است که در شرایط استرس‌زا یا هیجان‌انگیز اتفاق می افتد.این واکنش می‌تواند احساس ناراحتی و نگرانی را در شما ایجاد کند. استرس و اضطراب دو عامل اصلی هستند که می‌توانند تپق را تشدید کنند. فشارهای روزمره و نگرانی‌ها همچنین شرایط نامطلوب محیطی می‌توانند باعث افزایش تپق شود. بنابراین مدیریت استرس و اضطراب می‌تواند به کاهش تپق کمک کند.

تکنیک های مختلفی برای کاهش تپق و مدیریت استرس وجود دارند که دراین مقاله به تعدادی از آنها اشاره می‌کنیم، لطفا تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید و تکنیک هایی که گفته می‌شود را عملی کنید تا اثرات شگفت انگیز آن را درخود ببینید. 

 

مدیریت مواقعی که با تپق مواجه می‌شویم

 

◀️ تپق به چه معناست؟ وچرا به وجود می آید؟

تپق به معنای تلفظ نادرست یک کلمه است. اما اینکه چطور به وجود می آید دلایل مختلفی دارد ازجمله:

 

⏹️ استرس

 شما می‌توانید آن را با تکنیک تنفس دیافراگمی که در ادامه گفته می‌شود مدیریت کنید

⏹️ فکر کردن به چیزهای مختلف هنگام صحبت کردن یا حواس پرتی

سعی کنید حواستان را روی صحبت‌های‌تان متمرکز کنید و نگذارید افکار مختلف مزاحم شما شوند اما اگر موفق نشدید می‌توانید قبل از سخنرانی تمام افکاری که ذهنتان را مشغول کرده و نمی‌گذارند روی سخنرانی خود تمرکز کنید را روی کاغذی بنویسید و برای آنها زمانی تعیین کنید تا درهمان زمان مناسب یا بعد از سخنرانی خود به آن ها رسیدگی کنید

⏹️ خستگی و خواب ناکافی و تغذیه

 ممکن است از شدت کار کردن یا کمبود خواب آلودگی مغز و زبانتان آماده سخنرانی نباشند و به همین دلیل اگر تصمیم بگیرید در حین خواب آلودگی و خستگی بدن صحبت کنید تپق خواهید زد چون بدن، زبان و مغزتان خسته هستند و نیاز به استراحت دارند و اگر شما به خود فرصت استراحت کردن ندهید با مشکل تپق مواجه خواهید شد.

⏹️ تنبل بودن عضلات زبان

در ادامه مقاله راهکار رفع این مشکل ارائه خواهد شده است.

⏹️ سریع صحبت کردن

شما باید سعی کنید به گونه ایی صحبت کنید که حرف هایتان قابل فهم باشد و کلمات را درست و بدون عجله ادا کنید، اما اگر دست خودتان نیست و هنگام صحبت یا کنفرانس اقدام به تند و باعجله صحبت کردن می‌کنید، نگران نباشید برای این مشکل هم تکنیکی وجود دارد راهکار آن به این صورت است که شما باید تکنیک مشدد خوانی را انجام دهید اما چطور؟ متنی را جلوی خود قرار دهید و شروع کنید به  آهسته خواندن آن اما باید روی کلمات متن تشدید قراردهید و سعی کنید دهانتان را به خوبی باز و بسته کنید.

⏹️ کم آوردن نفس

 تنفس درست حین صحبت تاثیر گذار است چون اگر تنفس صحیح نباشد باعث می‌شود که شما برای تلفظ حروف انتهای کلمات، یا افعال جملات نفس کم بیاورید و این باعث خورده شدن حروف کلماتی که ادا می‌کنید یا تپق شود. حتی ممکن است مخاطبان حرف های شما را خوب متوجه نشوند پس بیایید آن را با تکنیک تنفس دیافراگمی مدیریت کنید به این شکل: کف یک دست خود را روی قفسه سینه و کف دست دیگر را روی شکم قرار دهید و از طریق بینی شروع به تنفس کنید، تلاش کنید محل تنفس را از ناحیه سینه به شکم منتقل کنید. سینه شما نباید حرکت کند بلکه با هر عمل دم ناحیه شکم باید به حرکت درآید. عمل دم را با شمارش {یک دو سه} و عمل بازدم رابا شمارش {یک دو سه} انجام دهید. اگرهنگام دم بتوانید سه ثانیه نفستان را در سینه خود حبس کنید عالی است.

اگرحین انجام تمرین دچارحالت سرگیجه شُدید نگران نباشید، این یعنی تمرین را به درستی انجام می دهید.

 نکته: همچنین انجام این تمرین برای استرس‌های قبل از سخنرانی باعث می‌شود اکسیژن بیشتری به مغز و بدن‌تان برسد، همچنین باعث کسب آرامش بیشتر برای شما می‌شود. این تنفس فواید زیادی دارد که در اینجا فقط به چند مورد آن پرداخته شده.

 

هنگام تپق زدن چه اتفاقی در مغز می افتد؟

 وقتی در ذهنتان دنبال کلمه میگردید و روی زبانتان کلمه دیگری می گویید این دو به هم میخورد و تپق ایجاد می‌شود.

اما می‌تواند حالت دیگری هم داشته باشد، اینکه وقتی حروف شبیه به هم در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند تپق ایجاد می‌شود.

 

◀️ انواع تپق

 

⏹️ تپق رفتاری

اینکه دنبال عینک‌تان می‌گردید و متوجه می‌شوید به دلیل حواس پرتی آن را در یخچال گذاشته اید. شاید برای‌تان خنده دار و جالب است ممکنه این اتفاق برای شما افتاده باشد اما تا الان نمی‌دانستید این یک تپق رفتاریست.

⏹️ تپق تلفظ نادرست کلمات

اینکه به جای گفتن قوری کلمه گوری را تلفظ کنید. یا کلمه نگو را نقو بگویید.

⏹️ تپق جملات

 در صحبت کردنتان وقتی بخواهید منظور خود را برسانید اما از جملات و کلمات نامرتبطی استفاده می‌کنید که منظورتان را بد می‌رساند. یا ممکن است حین گفتن یک جمله‌ایی کلمه جلوتر را به جای کلمه فعلی بگویید.

مثلا: به جای اینکه بگویید"حسین با عجله شروع به خوردن کردن" بگویید: "حسین با عجله خوردن شروع کرد"

⏹️ تپق حذف حروف

حروف کلمات را می‌خورید مثلا به جای گفتن سلام می‌گویید سلا. یا لامپ را لام تلفظ کنید.

 

 

بخش دوم: اقدامات کمک کننده برای جلوگیری از تپق

 ‌

◀️ اگر می‌خواهید قبل از سخنرانی، کنفرانس تپق نزنید این موارد را انجام دهید

 

⏹️ تمرین تکرار جملات سخت یا مشابه

به مدت چند دقیقه جملات سخت و یا مشابه را تکرار کنید تا زبانتان گرم شود، سعی کنید جملات را درست بگویید در ابتدا تلفظ درست آنها سخت است اما وقتی آنها را تکرار کنید متوجه می‌شوید تپقی که هنگام تلفظ آنها داشتید کمتر و کمتر می‌شود به طور مثال جملات:

قوری گل قرمزی

نقی نگو نگو نقی

سه شیشه شیر، سه شیشه سرشیر

افسرارشد ارتش اتریش

کانال کولر تالار تونل

چیپس چسب سس

و....

 

⏹️ درگیر کردن عضلات زبان، فک و لب ها و تقویت آن

 - برای تمرین زبان سعی کنید آن را را تا می‌توانید از دهان خود خارج کنید، در واقع باید احساس کشش در زبان داشته باشید، با احتیاط در حد 30 ثانیه سعی کنید به هر طرف آن را تا جاییکه می‌توانید بکشید، 30 ثانیه به سمت راست ، 30 ثانیه کشش به سمت چپ.

- تمرین دیگر که برای قوی کردن عضله زبان  مفید می باشد، گفتن حرف { ر} به صورت ممتد است که می‌توانید روزی ده دقیقه  آن را انجام دهید. انجام دادن این تمرینات عضله زبانتان را تقویت و آن را برای سخنرانی آماده می‌کند تا کمتر تپق اتفاق بیوفتد و هنگام سخنرانی زبانتان سبک و روان خواهد بود.

- برای تمرین فک سعی کنید گونه های خود را برای چند دقیقه ماساژ دهید این کار باعث میشود عضلات صورت و فک نرم شوند و برای سخنرانی مشکلات کمتری خواهید داشت.

- برای تمرین لب ها سعی کنید در عرض چند دقیقه کلمه {ب} را با شدت با لب هایتان تکرار کنید این کار باعث می‌شود هنگام سخنرانی لب هایتان کلمات را درست ادا کنند و آماده کنفرانس باشند.

 

⏹️ تمرین محتوایی که میخواهید ارائه دهید

در کنار موارد فوق باید روی محتوایی که می‌خواهید از روی آن سخنرانی کنید، خوب تمرین داشته باشید. تسلط کافی بر محتوا باعث می‌شود نیازی نباشد هنگام ارائه به دنبال کلمات بگردید در نتیجه احتمال تپق را کاهش دهید.

 

بخش سوم: بعد از تپق زدن باید چکاری انجام دهیم؟

 

⏹️ بعد از تپق زدن نباید خجالت بکشید

شما باید بدانید که وقتی تپق زدید اصلا نباید خجالت بکشید، خود را سرزنش کنید یا بترسید چون این یک امر طبیعی‌ست و حتی سخنرانان موفق و حرفه ایی جهان نیز تپق می‌زنند.

 

خیلی آرام و عادی رفتار کنید و به روی خودتان هم نیاورید و طوری رفتار کنید که انگار هیچ اتفاقی نیوفتاده و تپق نزده‌اید، با خونسردی کامل از آن عبور کنید وبا اعتماد به نفس صحبتتان را ادامه دهید به خود باور داشته باشید کاری که می‌کنید کاملا درست است برای اینکه این موضوع برایتان عادی شود می‌توانید فیلم های کوتاهی از سخنرانان یا گوینده های خبری که تپق زده اند را ببینید و به واکنش آنها بعد از تپق دقت کنید و سعی کنید شما هم مانند آنها رفتارکنید.

 

⏹️ با تپقت طنز بساز

همونطور که در مطلب قبل اشاره شد، تپق شما اگر خیلی جزئی بود از آن رد شوید اما اگر خیلی واضح بود نگران نباشید شما می‌توانید با آن کلمه‌ایی که تپق زده اید بازی کنید و با آن شوخی کنید و مخاطبانتان را بخندانید.

به طور مثال اگر کلمه شلغم را شغلم تلفظ کرده اید یا بلعکس دوباره آن کلمه را تکرار کنید تا مخاطبانتان بخندند و بعد از آن  به راحتی رد شوید یا یک خاطره یا جک درمورد تپق‌تان تعریف کنید.

مثلا بگویید به یک نفر گفتن شغلت چیه؟ گفت شغلم،شلغم فروشیه.

یا اگرکلمه چسب را چپس تلفظ کرده‌اید می‌توانید بگویید: به یکی گفتن سه بار بگو:"چیپس چسب سس طرف گفت: چیسپ چپس سس"

یا میتوانید ازتپق خودتان که چپس بوده تا انتهای صحبتتان از آن به جای گفتن چسب استفاده کنید البته اگرمخاطبان شما متوجه شده باشند که منظورتان چسب است. در کل شما از روش های دیگری هم می‌توانید استفاده کنید ما فقط به چند مورد آن اشاره کردیم و شما می‌توانید با استفاده از خلاقیت خود ازروش های متفاوتی استفاده کنید.

 

⏹️ با تپق مخاطب جذب کن

 اگرشما تکنیک هایی که گفته شده را انجام دهید به علاوه محتوایی که ارائه می‌دهید هم جذاب باشد و سایر نکاتی که برای یک محتوای خوب باید رعایت شود را رعایت نمایید، مخاطف تحت تاثیر قرار گرفته و جذب ارائه شما خواهد شد، زیرا شما را شوخ طبع  و مسلط می‌بینند و مهم تر اینکه از روش‌هایی استفاده می‌کنید که سخنرانان حرفه ایی انجام می‌دهند.

 

 

نکته آخر اینکه: استفاده از زبان بدن به خصوص دست‌ها هنگام صحبت کردن به شما کمک زیادی می‌کنند تا کلماتی که در سخنرانی به آن ها نیاز دارید به ذهنتان برسد و از مکث طولانی و تپق جلوگیری شود.

 

نتیجه‌گیری

 

در این مقاله، به بررسی پدیده‌ی تپق زدن پرداختیم و به تحلیل ابعاد مختلف این پدیده پرداختیم. تپق زدن به معنای تلفظ نادرست یا استفاده نامناسب از کلمات و جملات است که ممکن است در مواقع مختلفی رخ بدهد.

 

در این مقاله به موارد مختلفی از تپق زدن پرداختیم از جمله عوامل زبانی، تاثیرات محیطی و تأثیرات تپق زدن بر ارتباطات میان فردی.

 

در بخش مدیریت تپق نیز به ارائه تکنیک‌ها و تمریناتی پرداختیم که می‌تواند به بهبود تلفظ و کنترل تپق زدن کمک کند. از جمله تمرینات زبانی، تمرینات فک و لب، استفاده از طنز و جلب توجه مخاطبان.

 

در نهایت، اهمیت توجه به این پدیده و تلاش برای بهبود مهارت‌های زبانی و ارتباطاتی را تأکید کردیم. به عنوان یک چالش طبیعی در ارتباطات، مدیریت تپق زدن می‌تواند به ارتقاء مهارت‌های فردی و اجتماعی کمک کرده و به بهبود ارتباطات فردی و سازمانی منجر شود.

 سخن گردآورنده مقاله:

شما لایق بهترین موفقیت ها هستید به خصوص اینکه بعد از خواندن این مقاله وقتی به خوب صحبت کردن در کنار فرد مهم زندگیتان یا در جمعی نائل می‌آیید، احساس خوبی که بعد ازآن خواهید داشت را برایتان آرزو می‌کنم یادتان باشد تمرینات تپق کم نیستند و به غیر از تمرینات این مقاله، تمرینات متفاوتی دیگری نیز وجود دارند که اینجا فقط به تعدادی از آنها پرداخته شد.


 

نظرات کاربران

نظر بدهید