راهکارهای ارائه یک کنفرانس فوق‌العاده

راهکارهای ارائه یک کنفرانس فوق‌العاده

مقدمه

همه ما دوست داریم بدرخشیم و زمانی که نوبت به ارائه کنفرانس ما میرسد ترس همه‌ی وجودمان را فرا می‌گیرد اما تلاش خود را می‌کنیم و تا روز کنفرانس فرا میرسد استرس ما بیشتر و بیشتر می شود و بعضی دوستان خود را که می‌بینیم خیلی خوب ارائه خود را می دهند ما هم دوست داریم مانند آنها باشیم اما تا نوبت به ما میرسد و باید جلوی این همه آدم بایستیم و شروع به صحبت کنیم قلبمان به حلقمان میرسد اما باز هم نهایت تلاش خود را می‌کنیم و بلاخره کنفرانس ما تمام می‌شود.

حال اینکه بعد از ارائه کنفرانس خود راضی نبودیم و در ذهنمان می‌گوییم چرا وقتی کنفرانس می‌دادم کسی به من توجهی نمی‌کرد؟ یا چرا معلم از من ایراد گرفت؟ من دوست دارم مثل اون هم کلاسیم که اون‌روز کنفرانس دادنش خیلی خوب بود و همه توجه ها را به خود جلب کرده بود باشم و نمی‌دانم ایراد من چیست و هم کلاسی ام چه چیزهایی را رعایت می‌کند که من نمی‌کنم؟

همیشه برایتان سوال بودِ؟ و نمی‌دانستید مشکل از کجاست که هنگام کنفرانس همه چیز یادتان می‌رود و مجبور می‌شوید از روی دفترتان کنفرانس دهید؟ اگر می خواهید بدانید راز موفقیت هم کلاسی‌تان چیست، حتما تا انتهای این مقاله را مطالعه کنید تا شما هم در ارائه کنفرانس فوق العاده باشید و روز به یادماندنی را در تاریخ ارائه‌های خود ثبت نمایید.

 

بد نیست در ابتدا با مفهوم کنفرانس آشنا شوید

 

⏹️ به چه سخنرانی کنفرانس می گویند؟

سخنرانی کنفرانس معمولا درباره یک موضوع خاص یا مسئله ای مهم و پربار انجام می‌شود. در این سخنرانی به توضیح و تحلیل موضوع مورد بحث پرداخته و اطلاعات، داده ها، نتایج تحقیقات یا تجربیات با حضار به اشتراک گذاشته می شود. هدف اصلی این سخنرانی افزایش دانش و آگاهی شنوندگان درباره موضوع مورد بحث و ارتقاء سطح دانش علمی و فکری آنهاست.

 

 

بخش اول: چرا نیاز به کنفرانس داریم؟

 

کنفرانس به عنوان یک وسیله موثر برای ارتباط و تبادل اطلاعات بین افراد و گروه های مختلف استفاده می شود.

دلایل مختلفی وجود دارد که نشان می‌دهند ما چرا نیاز به کنفرانس داریم، در ادامه به تشریع این دلایل خواهیم پرداخت:

 

◀️ ارتباطات

کنفرانس‌ها فرصتی برای برقراری ارتباطات میان افراد و گروه های مختلف فراهم می‌کنند و به اشتراک گذاری اطلاعات و تجارب مفید می پردازند.

 

◀️ انتقال دانش

 کنفرانس‌ها فرصتی برای انتقال دانش و تجربیات به دیگران و یادگیری از دیگران را فراهم می‌کنند. انتقال دانش در کنفرانس یک فرایند مهم و حیاتی است که هدف اصلی آن انتقال اطلاعات، مفاهیم و تجربیات به مخاطبان است.

در ادامه توضیحاتی درمورد روش های موثر برای انتقال دانش در کنفرانس ارائه می دهیم:

⏹️ استفاده از روش های تدریس موثر

استفاده از روش های تدریس مانند: نمایش‌های تصویری، مطالب تعاملی، مطالب علمی و مطالب تجربی می تواند به انتقال دانش بهتر کمک کند.

⏹️ استفاده از مطالب قابل فهم

 مطالبی که ارائه می دهید باید به زبان ساده و قابل فهم برای مخاطبان ارائه شوند و اصطلاحات فنی و زبان‌های پیچیده خودداری کنید.

⏹️ استفاده از مثال ها و تجربیات

 استفاده از مثال‌ها، داستان‌ها و تجربیات شخصی می‌تواند بهترین راه برای جذب و انتقال دانش برای مخاطبین باشد.

⏹️ فعالیت های تعاملی

 شامل سوالات و پاسخ‌ها، نقد و بررسی محتوا همچنین فعالیت‌های تعاملی دیگر که به مخاطبان این امکان را می دهد تا فعالانه در فرایند یادگیری شرکت کنند.

⏹️ بازخورد

 اگر تمایل داشتید می‌توانید بعد از اتمام کنفرانس بازخورد مخاطبان را جمع آوری کنید تا بتوانید نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید و در کنفرانس های آینده بهبودهای لازم را اعمال کنید.

 

◀️ تبلیغ تبادل اطلاعات

کنفرانس‌ها به عنوان یک محیطی مناسب برای تبلیغ  و تبادل اطلاعات در مورد محصولات، خدمات و فناوری‌های جدید عمل می‌کنند.

 

◀️ ارتقاء مهارت ها

 کنفرانس‌ها به عنوان یک فرصت برای ارتقاء مهارت‌ها و دانش‌ افراد عمل می کنند.

 

با توجه به این دلایل کنفرانس ها به عنوان یک ابزار مهم برای تبادل اطلاعات ارتباطات و ایجاد فرصت های جدید در محیط کار بسیار ارزشمند هستند.

 

 

بخش دوم: چطور یک کنفرانس خوب ارائه دهیم؟

برای اینکه بتوانید یک ارائه به یاد ماندنی دهید باید این تکنیک‌ها را رعایت کنید و شروع به عملی کردن آن‌ها نمایید، روی مهارت‌های خود کار کنید تا بتوانید عالی عمل کنید و بهترین خودتان را نشان دهید. نکته مهم اینکه نباید دچار کمالگرایی شوید کم کم شروع کنید.

 

تکنیک هایی که از شما یک کنفرانس دهنده عالی می سازند را می گوییم و به توضیح آن می‌پردازیم:

 

◀️ تسلط روی متنی که میخواهید آن را کنفرانس دهید

◀️ استفاده از زبان بدن

◀️ ارتباط چشمی

◀️ نوع لحن در سخنرانی

◀️ استفاده از طنز

 

خب تا الان متوجه شدید که چه چیزهایی را باید رعایت کنید حال به توضیح این پنج تکنیک و تمرینات آن خواهیم پرداخت:

 

⏹️ تسلط بر روی متن

 

برای اینکه بتوانید روی متن تسلط کافی داشته باشید نباید متن را حفظ کنید چون اگر این کار را انجام دهید به احتمال زیاد همینکه جلوی جمع قرار می‌گیرید تمام اطلاعاتی که حفظ کرده اید را فراموش می کنید و مجبور می‌شوید از روی یادداشت‌های تان کنفرانس دهید.

شاید از خود بپرسید مگر چه اشکال دارد که از روی یادداشت کنفرانس دهم؟ جواب این سوال را در ادامه خواهید دانست.

شما به جای حفظ متن باید آن را به صورت مفهومی یاد بگیرید با این روش اطلاعات در ذهنتان باقی می ماند و دیگر مشکل فراموشی نخواهید داشت یا می‌توانید از متن در ذهنتان داستان بسازید و آن را تخیل کنید چون مغز تصویری کار می‌کند و به خاطر همین است که تصاویر و فیلم هایی که می‌بینیم در ذهنمان می‌ماند اما اگر متن را بدون تخیل و تصویرسازی داستانی حفظ کنیم در حافظه کوتاه مدت ما ذخیره می شوند و زمانی که به آنها نیاز پیدا می کنیم می‌بینیم که چیزی یادمان نمی‌آید.

رمز گزاری در حفظیات هم مهم هستند یعنی اگر شما در متن با اسم عجیب و غریبی مواجه شدین و نمی‌دانید که چطور آن را به خاطر بسپارید نگران نباشید باز هم تکنیک دارید بله این مشکل با تکنیک رمزگذاری حل می‌شود بگذارید برایتان مثال بزنیم تا کاملا متوجه شوید:

اگر با کلمه یا اسم سختی مثل: "برایان تریسی" مواجه شدید و قرار است از آن در کنفرانس استفاده کنید رمزی که برای خود می‌گذارید باید برایتان آسان باشد و به راحتی در ذهنتان بماند برای این اسم اگر ما بخواهیم رمزی بگذاریم به خود می گوییم: "خب برایان منو یاد چی میندازه؟" برایان برایان برایان مدام این را تکرار کنید تا به کلمه نزدیکی که شبیه این اسم است برسید مثلا "من یاد مرغ بریان افتادم" برای فامیل هم همینطور: "تریسی" یاد چه چیزی می افتید؟ خوب فکر کنید و با خود تکرار کنید...

"خب من یاد تراس خانه های آپارتمانی افتادم" بیایید یک بار دیگر رمزهایی که گذاشتیم را کامل بگوییم: رمز ما میشه "بریان تراس" خب برای بار آخراین رمز را در ذهن خود تصور می‌کنیم: تصور کنید یک مرغ بریانی را در تراس خانه خود گذاشته اید و دوستتان به شما می گوید امروز ناهار چی دارین؟ شما میگید مرغ بریان تراسی چون آن را در تراس گذاشته ایم. دوستتان می گوید یاد سخنران معروف برایان تریسی افتادم و با هم شروع می کنید به خندیدن. دیدید چقدر ساده بود؟

 

مثال دیگری هم اگر بخواهیم برایتان بزنیم: اسم سخت یک دارو "اکسی توسین" سخته نه؟ اما بیایید طلسم سخت بودنش را با رمزگزاری بشکنیم، با کلمه "اکسی"یاد چه چیزی می افتید؟ من یاد "تاکسی" افتادم خب حالا با "توسین" یاد چه چیزی می افتید؟ من یاد "تو سینی" افتادم حالا بیایید رمزها را کنار هم بگذاریم چه می شود؟ "تاکسی که تو سینی هست" تاکسی توسینی: اکسی توسین با خود تکرار کنید و تاکسی اسباب بازی کوچکی را تصور کنید که آن را توی سینی گذاشته اند و تمام.

 

ما برای شما مثال چیزی که به ذهنمان آمد و برای ما رمز آسانی بود که می‌توانستیم به راحتی آن را حفظ کنیم را به شما گفتیم، اما شما می‌توانید با خلاقیت خود رمزها، داستان و تصور خود را که برایتان آسان است بگذارید.

 

تمرین تسلط بر متن

تا به اینجای کار تمرین شما این است که متن را حفظ نکنید و برای کلمات سخت رمزگذاری کنید.

 

⏹️ استفاده از زبان بدن

 

هنگام سخنرانی یا کنفرانس دادن باید از زبان بدنتان به خصوص دست‌ها استفاده کنید این کار برای مخاطبان به جهت رساندن مفهوم برای آنها خوب است و حتی برای شما چون استفاده از دست ها هنگام حرف زدن باعث می شود مغز به شما درجهت استفاده از کلمات و رساندن منظورتان به مخاطب کمک کند.

 

تمرین استفاده از زبان بدن

پس تمرینی که برای این قسمت دارید، استفاده از زبان بدن هنگام کنفرانس است.

 

⏹️ ارتباط چشمی

درحین کنفرانس دادن باید به دیگران نگاه کنید تا ارتباط چشمی برقرار شود چون اگر ارتباط چشمی نباشد یا از روی یادداشت کنفرانس دهید و مدام حواستان به یادداشت‌هایتان باشد مخاطبان احساس عدم توجه یا نادیده گرفته شدن خواهد کرد واین امر باعث کاهش تمرکز و توجه آنها به شما می شود در نتیجه مخاطبان کمتر به محتوای شما گوش می دهند.

 

نکته مهم : ارتباط چشمی به این معنا نیست که به چشمان مخاطبانتان زل بزنید خیر منظور از ارتباط چشمی یک نگاه بسیار کوتاه است یعنی کمی نگاه کنید و بعد به دیگری این یک ارتباط چشمی اصولی است. شاید بگویید اگر به دیگران نگاه کنید مطالب از ذهن شما فراموش می‌شوند و حواستان پرت می شود پس راهکار چیست؟ دقت کنید راهکار در موارد قبلی وجود دارد و بسیار ساده است، پاسخ این دغدغه شما این است که یادتان باشد مطالب را حفظ نکنید و تمرین کافی را قبل از کنفرانس انجام دهید تا مشکلی پیش نیاید در ضمن لازم نیست حتما به مردمک چشمان دیگران نگاه کنید شما می توانید به پیشانی یا گوش آنها نگاه کنید با این ترفند مخاطب فکر می‌کند شما دارید به آن نگاه می کنید.

 

⏹️ نوع لحن در سخنرانی

 لحن یا کلام شما نباید یکنواخت باشد چون اگر اینطور باشد مخاطب از شنیدن لحن یکنواخت شما خسته شده و تصمیم می‌گیرد دیگر به کنفرانس شما گوش ندهد و حواس خود را جای دیگر معطوف کند و مدام دوست دارد سریع کنفرانس شما تمام شود تا از بی حوصلگی در بیاید برای حل این مشکل شما باید: لحن کلامتان را با توجه به متن بالا و پایین ببرید و به حالت کلام خود تنوع دهید.

مثلا: جاهایی لازم است تن صدای خود را پایین ببرید و آرام صحبت کنید اما یک جاهایی تن صدا بالا می آید یا یک جاهایی هم با تن صدای متوسط کنفرانس بدهید تشخیص با خودتان است.

نکته: تن صدا به معنای تنظیم بودن صدای شما می باشد یعنی هنگام صحبت کردن حجم صدای خود را مطابق با احساساتی که می خواهید به مخاطب انتقال دهید تنظیم کنید و احساسات و مفاهیم را به خوبی انتقال دهید.

 

تمرین نوع لحن

تمرین این بخش این است که از این به بعد سعی کنید به لحن خود هنگام سخنرانی تنوع دهید.

 

⏹️ استفاده از طنز

 

برای اینکه محتوایی که کنفرانس می‌دهید از حالت یکنواختگی در بیاید بهتر است از خلاقیت خود استفاده کنید و جانی به متن خود بدهید، شما می‌توانید از طنز استفاده کنید تا کنفرانسی جذاب داشته باشید. استفاده از طنز در کنفرانس یک روش خوب برای جلب توجه مخاطبان، ایجاد ارتباط انسانی و حفظ حالت جذابیت است.

 

اما باید به نکات زیر توجه داشت:

1- شناخت مخاطبان

قبل از استفاده از طنز باید مخاطبان خود را شناسایی کنید. بررسی سطح شخصیت‌ها و سلیقه‌های آنها می‌تواند به شما کمک کند تا طنز مناسبی انتخاب کنید.

 2- انتخاب زمان مناسب

 طنز خوب زمانی استفاده می شود که جو کنفرانس فشرده نیست و مخاطبان آماده برای خنده هستند؛ بهتر است طنز را در لحظات مناسب و منطقی وارد بحث کنید.

3- محتوای مناسب

 حواستان باشد که طنز شما مناسب و محترمانه باشد و کسی را ناراحت نکند.

 

تمرین استفاده از طنز

 قبل از کنفرانس می توانید طنزهای خود را تمرین کنید تا در هنگام اجرا بهتر عمل کنید.

 

نکته مهم

حواستان باشد که هدف اصلی کنفرانس جلب توجه و ارائه محتوای مفید است بنابراین طنز را به عنوان یک ابزار جذاب استفاده کنید و در کل کارآمد بودن و جذابیت کنفرانس را بهبود دهید.

 

نتیجه گیری

 در این مقاله به بررسی چگونگی ارائه کنفرانس به شکلی مطلوب پرداختیم. کنفرانس به عنوان یک وسیله موثر برای ارتباط و تبادل اطلاعات بین افراد و گروه های مختلف استفاده می شود.

 با رعایت این نکات می توانید بهترین شکل ممکن دانش خود را در کنفرانس به مخاطبان منتقل کنید و تاثیرگذاری بیشتری داشته باشید.

 

 

 

سخن گردآورنده مقاله:

خواستن توانستن است؛ موفقیت همیشه سخت نیست فقط کافیست کاملگرایی را کنار گذاشته و شروع به یادگرفتن و انجام دادن تکنیک های اصولی کنید، شما قطعا می توانید کنفرانسی فوق العاده را ارائه دهید چون به نظرم هر کسی قهرمان خودش است و شما لایق بهترین ها هستید.


 

 

نظرات کاربران

نظر بدهید